Класически щолен
Продукти
- За поръсване:
- 100 гр масло
- 100 г пудра захар
- 50 г захар
- 1 пак. ванилена захар
- За тестото:
- 0,5 ч. л. смлян карамфил
- 75 г захар
- 200 г краве масло
- 1 кубче мая
- 200 мл прясно мляко
- 750 г брашно
- 0,5 ч. л. смляно индийско орехче
- 0,5 ч. л. смлян кардамон
- 2 яйца
- 2 жълтъка
- 100 г захаросани портокалови кори
- 100 г захаросани лимонови кори
- 250 г стафиди
- 200 г бадеми
- 1 с. л. бадемов ликьор
- 50 мл ром
- 50 г пудра захар
- 2 пак. ванилена захар
Начин на приготвяне
1. Разтваряме маята в малко затоплено мляко с щипка захар и малко брашно. Изчакваме да удвои обема си. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме маята, разтопеното масло, захарта, подправките, яйцата и жълтъците.
2. Омесваме добре и добавяме останалото прясно мляко. Замесваме гладко тесто и го оставяме около 15 мин. в хладилника.
3. В отделна купа разбъркваме захаросаните портокалови, лимонови кори, стафиди, бадеми, ром, пудра захар, ликьор и ванилия. Разстиламе тестото на правоълълник и нареждаме отгоре корите и ядките.
4. Прегъваме тестото и с точилка го разточваме, така че ядките и корите да станат хомогенни с него. Оформяме три равни топки от тестото и ги правим на рула, като леко ги сплескваме.
5. Оставяме ги покрити с кърпа да втасат, докато удвоят обема си. Печем на загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.
6. След като ги извадим от фурната, ги намазваме с разтопено масло и поръсване с пудра захар, смесена с ванилия.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook