Класически щолен

Продукти

  • За поръсване:
  • 100 гр масло
  • 100 г пудра захар
  • 50 г захар
  • 1 пак. ванилена захар
  • За тестото:
  • 0,5 ч. л. смлян карамфил
  • 75 г захар
  • 200 г краве масло
  • 1 кубче мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 750 г брашно
  • 0,5 ч. л. смляно индийско орехче
  • 0,5 ч. л. смлян кардамон
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 100 г захаросани портокалови кори
  • 100 г захаросани лимонови кори
  • 250 г стафиди
  • 200 г бадеми
  • 1 с. л. бадемов ликьор
  • 50 мл ром
  • 50 г пудра захар
  • 2 пак. ванилена захар

Начин на приготвяне

1. Разтваряме маята в малко затоплено мляко с щипка захар и малко брашно. Изчакваме да удвои обема си. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме маята, разтопеното масло, захарта, подправките, яйцата и жълтъците.

2. Омесваме добре и добавяме останалото прясно мляко. Замесваме гладко тесто и го оставяме около 15 мин. в хладилника.

3. В отделна купа разбъркваме захаросаните портокалови, лимонови кори, стафиди, бадеми, ром, пудра захар, ликьор и ванилия. Разстиламе тестото на правоълълник и нареждаме отгоре корите и ядките.

4. Прегъваме тестото и с точилка го разточваме, така че ядките и корите да станат хомогенни с него. Оформяме три равни топки от тестото и ги правим на рула, като леко ги сплескваме.

5. Оставяме ги покрити с кърпа да втасат, докато удвоят обема си. Печем на загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.

6. След като ги извадим от фурната, ги намазваме с разтопено масло и поръсване с пудра захар, смесена с ванилия.