Продукти
- За поръсване:
-
100
гр
масло
-
100
г
пудра захар
-
50
г
захар
-
1
пак.
ванилена захар
- За тестото:
-
0,5
ч. л. смлян
карамфил
-
75
г
захар
-
200
г
краве масло
-
1
кубче
мая
-
200
мл
прясно мляко
-
750
г
брашно
-
0,5
ч. л. смляно
индийско орехче
-
0,5
ч. л. смлян
кардамон
-
2
яйца
-
2
жълтъка
-
100
г захаросани
портокалови кори
-
100
г захаросани
лимонови кори
-
250
г
стафиди
-
200
г
бадеми
-
1
с. л.
бадемов ликьор
-
50
мл
ром
-
50
г
пудра захар
-
2
пак.
ванилена захар
Начин на приготвяне
1. Разтваряме маята в малко затоплено мляко с щипка захар и малко брашно. Изчакваме да удвои обема си. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме маята, разтопеното масло, захарта, подправките, яйцата и жълтъците.
2. Омесваме добре и добавяме останалото прясно мляко. Замесваме гладко тесто и го оставяме около 15 мин. в хладилника.
3. В отделна купа разбъркваме захаросаните портокалови, лимонови кори, стафиди, бадеми, ром, пудра захар, ликьор и ванилия. Разстиламе тестото на правоълълник и нареждаме отгоре корите и ядките.
4. Прегъваме тестото и с точилка го разточваме, така че ядките и корите да станат хомогенни с него. Оформяме три равни топки от тестото и ги правим на рула, като леко ги сплескваме.
5. Оставяме ги покрити с кърпа да втасат, докато удвоят обема си. Печем на загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.
6. След като ги извадим от фурната, ги намазваме с разтопено масло и поръсване с пудра захар, смесена с ванилия.