Класически щолен |
|
Продукти
|
Време: 60 мин.
|
Начин на приготвяне1. Разтваряме маята в малко затоплено мляко с щипка захар и малко брашно. Изчакваме да удвои обема си. В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме маята, разтопеното масло, захарта, подправките, яйцата и жълтъците. 2. Омесваме добре и добавяме останалото прясно мляко. Замесваме гладко тесто и го оставяме около 15 мин. в хладилника. 3. В отделна купа разбъркваме захаросаните портокалови, лимонови кори, стафиди, бадеми, ром, пудра захар, ликьор и ванилия. Разстиламе тестото на правоълълник и нареждаме отгоре корите и ядките. 4. Прегъваме тестото и с точилка го разточваме, така че ядките и корите да станат хомогенни с него. Оформяме три равни топки от тестото и ги правим на рула, като леко ги сплескваме. 5. Оставяме ги покрити с кърпа да втасат, докато удвоят обема си. Печем на загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. 6. След като ги извадим от фурната, ги намазваме с разтопено масло и поръсване с пудра захар, смесена с ванилия. |