Шоколадов чийзкейк
Продукти
- 1 ванилия
- 2 с.л. какао
- 400 гр. заквасена сметана
- 200 гр. захар
- 3 яйца
- 425 гр. крема сирене
- 150 гр. масло
- 250 гр. черен шоколад
- 0,5 ч.л. канела
- 250 гр. какаови бисквити
Начин на приготвяне
- Намазваме тортена форма с откопчаващо се дъно (обвиваме я отвън с поне 5 слоя алуминиево фолио, защото чийзкейкът се пече на водна баня и това предпазва да не влезе вода в него) с разтопено масло.
- Смиламе бисквитите, след което ги разбъркваме с канелата и маслото.
- Получената смес разстиламе като блат във формичката, като притискаме добре с длан.
- Оставяме го 30 минути в хладилника да стегне.
- Разтопяваме шоколада на водна баня.
- Захарта, какаото, сметаната, ванилията и крема сиренето разбиваме до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като не спираме да разбиваме с миксер. Накрая прибавяме и разтопения шоколад, отново разбърквайки до хомогенна смес.
- Получената смес изсипваме върху охладения блат и слагаме тортената форма на водна баня (тя трябва да покрие около 1/3 от височината й).
- Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна, до готовност - около 40 минути или докато се стегне в средата.
- Изключваме печката и го оставяме да изстине в нея.
- След това, преместваме чийзкейка в хладилник за няколко часа.
- Преди поднасяне, го отделяме от формата и по желание го поръсваме обилно с какао.
Меденки
От яйцата, захарта, меда, олиото, содата, канелата, кората на лимона и ванилията, замесваме тесто, ко...
Страхотен Чийзкейк
За основата: натрошаваме бисквитите на дребно, прибавяме разтопеното масло, с което да слепим бисквит...
1 Коментар
Здравейте, няма как да дадем точно време в случая, защото спецификата на този тип десерти не го изисква. "До готовност" в случая, а и попринцип не е неточно. Принципно, всеки обича дадено ястие по различен начин - препечено, леко алангле и т.н.
За тази рецепта, може да проверим готовността, както казва нашата читателка Gena Dimitrova - с клечка за зъби, ако лепне, печем още малко. Стар и изпитан метод.
Ние се стремим, освен снимки на ястията, да Ви поднасяме и вкусни, и точни рецепти. Когато имате въпроси и съмнения - ние сме на разположение по всяко време, затова сме тук.
Но разбра се, всеки трябва да вложи и частица от себе си. Защото там се крие тайната на добрата и вкусна храна!