Самоса
Продукти
- за пълнежа:
- 0,5 ч.л. кимион на зърна
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. синап
- 0,5 ч.л. чили на прах
- 0,5 ч.л. черен пипер , смлян
- 1 щипка канела
- 1 щипка кориандър , смлян
- 1 щипка бахар , смлян
- 0,5 ч.л. кимион , смлян
- 1 червена чушка , нарязана на малки кубчета
- 3 с.л. грах - замразен или консервиран
- 300 г картофи - сварени, леко смачкани с вилица
- 1 люта чушка , нарязана на ситно
- 1 ч.л. лимонов сок
- сол на вкус
- 2 ч.ч. олио за пържене
- за тестото:
- 1 щипка чили на прах
- 0,5 ч.л. сол
- 2 с.л. вода
- 60 мл. олио
- 1,5 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне
- За плънката: Загряваме олиото за плънката и в него слагаме кимиона на зърна, синапа и лютата чушка. Когато станат ароматни, добавяме картофите, граха и чушката. Добавяме останалите подправки и сол на вкус. Разбъркваме 3-4 минути на огъня. Накрая добавяме лимоновия сок. Охлаждаме.
- За тестото: Смесваме брашното, олиото, солта и водата и замесваме твърдо тесто. Ако има нужда, доомесваме с още малко брашно. Оставяме да почине 20 минути.
- Разделяме тестото на 4 парчета, които разточваме на кръгове с диаметър 15-18 см. Всеки кръг разделяме на две. В средата на всяка половинка слагаме по 1-2 с.л. от пълнежа, краищата на тестото намокряме с вода и ги прихлупваме, така че да се получи конус. Тестото защипваме с мокри пръсти, за да се залепи добре.
- Пържим самосите на умерен огън по 2-3 минути от всяка страна, докато се зачервят добре.
Сандвичи с пушена сьомга
Нарязваме франзелата на филийки и ги намазваме с маслото. Върху всяка филийка поставяме от рибата и п...
Пица с кисели краставички
От готовото тесто* разточваме блат за пица, с големина според вкуса ни. След това слагаме доматения с...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook