Пай с ягоди
Продукти
- за намазване:
- 1 жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко
- за плънката:
- 500 г ягоди
- 0,5 ч.ч. кафява захар
- 1 ванилия
- за тестото:
- 2 с.л. вода , студена
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 2,5 ч.ч. брашно
- 200 г масло
Начин на приготвяне
- Нарязваме маслото на парченца и го поставяме в хладилника за 15 минути.
- След това смесваме маслото и брашното, солта и захарта и започваме да месим (получават се едри трохи, като сместа може да претриваме през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното). Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова добавяме водата и продължаваме да месим, докато го оформим в топка, която не се разпада – около 5 минути. Готовото тесто увиваме във фолио и поставяме в хладилника.
- Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите. Слагаме ги в тенджера заедно с ванилията и захарта, и варим сместа при непрекъснато бъркане, около 10 минути. Оставяме да се охлади леко.
- От охладеното тесто откъсваме 2/3, които разточваме между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка. Прехвърляме блата в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Отгоре изсипваме ягодовата плънка и заглаждаме.
- Останалото тесто разточваме на правоъгълник, от който нарязваме ленти, с които правим "решетка" върху плънката.
- Разбиваме жълтъка с прясното мляко и с четка го намазваме върху тестото.
- Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят.
Паниран пащърнак
Почистваме и измиваме пащърнака. Слагаме го да се вари в посолена вода и с оцета, около 10 минути.Отц...
Шоколадови трюфели с кокосови стърготини
Начупваме шоколада на малки парченца в средно голям...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook