Начин на приготвяне
- Нарязваме маслото на парченца и го поставяме в хладилника за 15 минути.
- След това смесваме маслото и брашното, солта и захарта и започваме да месим (получават се едри трохи, като сместа може да претриваме през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното). Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова добавяме водата и продължаваме да месим, докато го оформим в топка, която не се разпада – около 5 минути. Готовото тесто увиваме във фолио и поставяме в хладилника.
- Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите. Слагаме ги в тенджера заедно с ванилията и захарта, и варим сместа при непрекъснато бъркане, около 10 минути. Оставяме да се охлади леко.
- От охладеното тесто откъсваме 2/3, които разточваме между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка. Прехвърляме блата в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Отгоре изсипваме ягодовата плънка и заглаждаме.
- Останалото тесто разточваме на правоъгълник, от който нарязваме ленти, с които правим "решетка" върху плънката.
- Разбиваме жълтъка с прясното мляко и с четка го намазваме върху тестото.
- Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят.
|