Пай с ягоди

Продукти

  • за намазване:
  • 1 жълтък
  • 1 ч.л. прясно мляко
  • за плънката:
  • 500 г ягоди
  • 0,5 ч.ч. кафява захар
  • 1 ванилия
  • за тестото:
  • 2 с.л. вода
    , студена
  • 1 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 2,5 ч.ч. брашно
  • 200 г масло

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме маслото на парченца и го поставяме в хладилника за 15 минути. 
  2. След това смесваме маслото и брашното, солта и захарта и започваме да месим (получават се едри трохи, като сместа може да претриваме през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното). Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова добавяме водата и продължаваме да месим, докато го оформим в топка, която не се разпада – около 5 минути. Готовото тесто увиваме във фолио и поставяме в хладилника.
  3. Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите. Слагаме ги в тенджера заедно с ванилията и захарта, и варим сместа при непрекъснато бъркане, около 10 минути. Оставяме да се охлади леко.
  4. От охладеното тесто откъсваме 2/3, които разточваме между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка. Прехвърляме блата в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Отгоре изсипваме ягодовата плънка и заглаждаме.
  5. Останалото тесто разточваме на правоъгълник, от който нарязваме ленти, с които правим "решетка" върху плънката. 
  6. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и с четка го намазваме върху тестото.
  7. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато придобие приятен златист цвят.