Лазаня
Продукти
- за лазанята:
- 1 домат
- 1 ч.ч. пармезан настърган
- 2 с.л. магданоз пресен
- 1 ч.ч. сирене "моцарела" настъргано
- 0,5 ч.л. индийско орехче
- 500 г сирене "рикота"
- 1 яйце
- 1 пакет кори за лазаня (около 12 броя)
- за соса:
- 400 мл. сос за спагети
- 400 мл. доматен сос гъст
- 100 мл. доматено пюре
- 500 гр. кайма телешка
- 1 червена чушка
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън счукан
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. босилек сух
- 1 с.л. риган сух
- 2 с.л. магданоз пресен, накълцан
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Нарязваме на ситно лука, чушките и чесъна, и ги запържваме в широк съд, в сгорещена мазнина. Добавяме каймата и бъркаме, докато се раздроби. Добавяме доматения сос, доматеното пюре и соса за спагети. Разбъркваме добре.
- Овкусяваме соса със захарта, босилека, ригана, магданоза, сол и черен пипер. Оставяме го да къкри на слаб котлон за около 30 минути.
- Корите за лазаня приготвяме според указанията на опаковката. В голяма купа смесваме сиренето рикота, индийското орехче, магданоза и яйцето, като разбъркваме добре с лъжица.
- Намасляваме дъното на дълбока тавичка, в която ще редим лазанята и го заливаме с около 1 и 1/2 ч.ч. от соса. Нареждаме първият слой кори, леко го покриваме със сос и разпределяме половината от сместа със сирене рикота.
- Добавяме още малко сос и поръсваме с около 1/3 от настърганата моцарела. Следват пак кори и така до изчерпване на продуктите. Накрая върху последния ред кори завършваме със соса, моцарелата, настъргания пармезан и домата, нарязан на филийки.
- Покриваме тавата с алуминиево фолио и слагаме лазанята да се пече за около 30 минути, на 180 градуса. След това, махаме алуминиевото фолио и запичаме още около 20-25 минути.
Съвет: Доматеният сос може да заменим с домашна лютеница "Олинеза".
Млечен ягодов шейк
Почистваме и нарязваме ягодите на половинки или четвъртинки.Поръсваме ги със захарта и ги оставяме за...
Тирамису с лешници
Разбиваме сиренето “Маскарпоне” с 250 гр. пудра захар до сгъстяване. Потапяме бишкотите една по една,...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook