Продукти
- за лазанята:
-
1
домат
-
1
ч.ч.
пармезан
настърган
-
2
с.л.
магданоз
пресен
-
1
ч.ч.
сирене "моцарела"
настъргано
-
0,5
ч.л.
индийско орехче
-
500
г
сирене "рикота"
-
1
яйце
-
1
пакет
кори за лазаня
(около 12 броя)
- за соса:
-
400
мл.
сос за спагети
-
400
мл.
доматен сос
гъст
-
100
мл.
доматено пюре
-
500
гр.
кайма
телешка
-
1
червена чушка
-
2
глави
лук
-
4
скилидки
чесън
счукан
-
2
с.л.
захар
-
1
с.л.
босилек
сух
-
1
с.л.
риган
сух
-
2
с.л.
магданоз
пресен, накълцан
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
Начин на приготвяне
- Нарязваме на ситно лука, чушките и чесъна, и ги запържваме в широк съд, в сгорещена мазнина. Добавяме каймата и бъркаме, докато се раздроби. Добавяме доматения сос, доматеното пюре и соса за спагети. Разбъркваме добре.
- Овкусяваме соса със захарта, босилека, ригана, магданоза, сол и черен пипер. Оставяме го да къкри на слаб котлон за около 30 минути.
- Корите за лазаня приготвяме според указанията на опаковката. В голяма купа смесваме сиренето рикота, индийското орехче, магданоза и яйцето, като разбъркваме добре с лъжица.
- Намасляваме дъното на дълбока тавичка, в която ще редим лазанята и го заливаме с около 1 и 1/2 ч.ч. от соса. Нареждаме първият слой кори, леко го покриваме със сос и разпределяме половината от сместа със сирене рикота.
- Добавяме още малко сос и поръсваме с около 1/3 от настърганата моцарела. Следват пак кори и така до изчерпване на продуктите. Накрая върху последния ред кори завършваме със соса, моцарелата, настъргания пармезан и домата, нарязан на филийки.
- Покриваме тавата с алуминиево фолио и слагаме лазанята да се пече за около 30 минути, на 180 градуса. След това, махаме алуминиевото фолио и запичаме още около 20-25 минути.
Съвет: Доматеният сос може да заменим с домашна лютеница "Олинеза".