Close search

Голяма Богородица Голяма Богородица - 15 август

видяно: 8722

Голяма Богородица Успение на Пресвета Богородица Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

След възнесението на Иисус Христос апостолите очаквали в Ерусалим обещаното слизане на Светия дух. С тях била и Света Богородица Мария. Тя живеела в дома на Йоан Богослов, комуто Христос я поверил в последните минути на земния си живот. След слизането на Светия дух над апостолите, те се отправили към различни краища на света, за да проповядват Словото Божие на различни езици. Света Богородица останала в Ерусалим и прекарвала дните си в молитви. След години й се явил Архангел Михаил и като й подал палмова клонка, й известил, че след три дни тя ще се пресели при сина си в царството небесно. Света Богородица с радост приела тази вест. По Божие чудо в дома й пристигнали всички апостоли, за да я изпратят в последния й земен път. В уреченото време сам Иисус се явил в небесна светлина, за да вземе душата на майка си. Апостолите погребали тялото й в Гетсимания, а на третия ден тя била взета на небесата. С този празник се отбелязва нейната смърт. Богородица закриля майчинството, родилките и техните деца. Вярва се също, че тя е посредник при приемане на душите на умрелите на оня свят; помага и на разкаялите се грешници, като намалява наказанието им.

На Успение Богородично се ходи на църква. Празникът се отбелязва, като на трапезата се слагат пити, много плодове, зеленчуци, пиле, варено жито, тиганици. На този празник на много места се правят събори и се вари курбан.

Това е един от най-големите празници.
За първи път през годината на този ден се ядат диня и грозде.
За умрелите се раздават пита, грозде, тиганици. 

Именници: Мария, Мика, Мара, Маша.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност