Агнешко, тосканска кухня и храна от Странджа в новия брой на сп. "Меню"
Всяка пролет в българското готварско съзнание се върти около два големи празника - Великден и Гергьовден. Традиционно и двата са свързани с езическия цикъл на живот, смърт и прераждане и за да разкрият тази позиция се нуждаят от свещена жертва...
И двата случая това е агнето. Вековете на спазване на този мистичен код са довели и до създаването на твърди кулинарни знания за приготвянето на агнешкото. Ние пък ви предлагаме да разчупите кухненския канон.
Като стана дума за мистика – няма по-магична българска планина от Странджа. И дори да забравим за всички оброчища и светилища, храната, която се приготвя там е пълна със сила и древни знания.
В този брой Ан Фам ще ви заведе да похапнете в родната ѝ Виетнам, а Марина Караконова с помощта на шеф-готвача Кристиан Грасо разказва за най-известната италианска кулинарна традиция – тосканската.
Нашият шеф-готвач Ивелина Иванова за поредн път е сътворила и приготвила многобройни рецепти – за вкусни салата, десерти с какао, ефектни великденски сладки, пухкави бриоши за закуска и какво ли още не.
В брой 74 на сп. "Меню" ще намерите и още много информация от вълшебния сват на храната.
Рецепти в брой 74
Безмесни ястия :
- Салата с лешници и печено бри
- Зелени пролетни гнезда
- Кюфтенца от тиквички
- Тарт с извара и коприва
- Ризото с круша
- Аспержи с картофи
Ястия с риба:
- Зелена салата с пушена сьомга и рохки яйца
- Риба по ахтополски
- Пролетни рулца със скариди
- Салата от помело със скариди
- Карамелизирана риба
Ястия с месо :
- Агнешки ребърца с шамфъстък и катък с гарнитура от пресни картофи с чесън
- Агнешко бутче в солена кора и гарнитура от репички в масло
- Агнешко със зеленчуци по гръцки
- Задушено лимоново агнешко
- Печено агнешко бутче с риган, чесън и джин
- Мусака по странджански
- Телешко с фъстъци, хрупкав лук и оризови спагети
- Свинско филе с орехи
Десерти :
- Топъл шоколад
- Минибриоши с какаов пълнеж
- Странджанска грис халва
- Какаово-кокосови спирали
- Какаов сладкиш
- Какаови сладки
- Медено-лимонови сладки с тахан
- Пълнозърнести бисквити
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook