Close search

Полезни качества на мановия мед

Полезни качества на мановия мед Мановият мед е богат на витамини и минерали Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Преди хиляди години древните египтяни лекували десетки заболявания с манов мед. 

Те го консумирали при проблеми с бъбреците, стомаха и черния дроб. 

Персийският лекар Авицена е препоръчвал този еликсир за запазване на младостта и здравето.

В България най-качественият манов мед се добива в Странджанския край. Регионът е с изключително благоприятни климатични условия – достатъчно влажност, топлина, гори с дъб и липа.

Каква е разликата между мановия и нектарния мед?

Нектарният мед се събира от личинките на цветята, а мановият – от маната по дъбовите и липовите листа. Маната се получава с помощта на някои насекоми – те пробиват листата, вследствие на което изтича сладък сок. Животинките се хранят с част от този сок, а останалата част остава за пчелите.

На цвят мановият мед е тъмнозелен, кафяв и дори черен. Той почти никога не се захаросва.

Какви са полезните му качества?

Този еликсир е богат на минерали, въглехидрати, витамини, фолиева киселина и монозахариди. 

Подходящ е за лечение и профилактика. 

Действа чудесно при простудни заболявания, при болни бъбреци и проблеми с пикочния мехур. 

Редовната му консумация нормализира работата на черния дроб. 

Освен това понижава кръвното налягане, стимулира кръвообращението и има укрепващ ефект върху сърцето. 

Мановият мед предпазва от грип.

Препоръчва се консумацията на 20 грама манов мед дневно, но лечебната доза може да е по-голяма.

Източник: prekrasna.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност