Полезни качества на мановия мед
Преди хиляди години древните египтяни лекували десетки заболявания с манов мед.
Те го консумирали при проблеми с бъбреците, стомаха и черния дроб.
Персийският лекар Авицена е препоръчвал този еликсир за запазване на младостта и здравето.
В България най-качественият манов мед се добива в Странджанския край. Регионът е с изключително благоприятни климатични условия – достатъчно влажност, топлина, гори с дъб и липа.
Каква е разликата между мановия и нектарния мед?
Нектарният мед се събира от личинките на цветята, а мановият – от маната по дъбовите и липовите листа. Маната се получава с помощта на някои насекоми – те пробиват листата, вследствие на което изтича сладък сок. Животинките се хранят с част от този сок, а останалата част остава за пчелите.
На цвят мановият мед е тъмнозелен, кафяв и дори черен. Той почти никога не се захаросва.
Какви са полезните му качества?
Този еликсир е богат на минерали, въглехидрати, витамини, фолиева киселина и монозахариди.
Подходящ е за лечение и профилактика.
Действа чудесно при простудни заболявания, при болни бъбреци и проблеми с пикочния мехур.
Редовната му консумация нормализира работата на черния дроб.
Освен това понижава кръвното налягане, стимулира кръвообращението и има укрепващ ефект върху сърцето.
Мановият мед предпазва от грип.
Препоръчва се консумацията на 20 грама манов мед дневно, но лечебната доза може да е по-голяма.
Източник: prekrasna.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook