Ябълков щрудел
Продукти
- за плънката:
- 2 кг. ябълки изчистени (2-3кг.)
- 300 г захар
- 200 г галета
- 300 г орехи
- 100 г стафиди
- 20 г канела
- 200 г пудинг крем (може да се купи готов или да се свари от 1 литър мляко, което завира със 150 г захар и му се слага 100 г нишесте – ври докато клокне)
- за тестото:
- 1 кг. брашно
- 20 гр. сол
- 100 мл. олио
- 1 яйце
- 400 мл. вода хладка към топла (400-600 мл.)
Начин на приготвяне
- От изброените продукти за тестото замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топки, окръгляме ги и ги поставяме върху намазана с олио табличка, леко ги приплескваме, намазваме ги целите с олио и ги покриваме с пластик. Оставяме топките за да отпочине тестото.
- Забъркваме плънката, като няма точни пропорции - трябва да е сладка и с преобладаващо количество ябълки.
- Върху работната маса постиламе голямо плътно парче плат (покривка или чаршаф). Ръсим го с брашно. Слагаме отпочиналото тесто и го приплескваме с дебела точилка на ръка, след което го разтегляме върху юмруци до тънка кора за баница с големината на парчето плат. Откъсваме дебелите краища, а ако има някъде по-дебело във вътрешната част на кората, го доизтъняваме, като бъркаме под кората и ръката е с дланта надолу.
- Ръсим кората с четка, потопена в разтопено масло, ръсим с галета, плънката слагаме на фитил в единия край на кората (примерни размери на плънката – широчина 5-7 см. и дебелина 3 см.). Дължината на един фитил е с размера на тавата (даже е желателно да е малко по-къс), върху която ще го печем. Тестото навиваме около фитила с помощта на парчето плат, фитилите подреждаме върху намазана с олио тава. Дооформяме ги, мажем ги с разтопеното масло и ги печем на 250-300 градуса в предварително загрята фурна, до златиста коричка.
- Вадим от фурната и намазваме с разтопено масло.
Шоколадов салам
В голяма купа слагаме захарта и мекото масло.Разбъркваме ги с миксер (използваме телове).Добавяме 2/3...
Малинов пай
За основата: В дълбок съд разтопяваме маслото. Към него добавяме пудрата захар. Бъркаме до еднородна ...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook