Close search

Симеоновден Симеоновден - 01 септември

видяно: 11277

Симеоновден Начало на църковната Нова година Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Началото на църковната Нова година е определено на Първия вселенски събор. На този ден Господ опрощава греховете на покаялите се грешници. На този ден е умрял на 103 години Симеон Стълпник или още както го наричат, Симеон Орачо. Светецът се почита като покровител на орачите.

Легендата разказва, че светецът се родил през 357 година между Сирия и Каликия, в Мала Азия. Родителите му били бедни, но добри християни. До 18-годишната си възраст той бил овчарче, след това станал монах. За да бъде близо до Бога, вдигнал 40 лакти висок стълб и там прекарал в пост и молитва много време. Оттам Симеон лекувал неизлечими болести, помагал в беда. Признали го за светец още приживе, докато бил там, на високото. От стълба Симеон се борел и с ересите, които се разпространявали тогава по земите. След смъртта му на мястото на свещения стълб построили храм, в който се случвали чудеса - болните оздравявали, а немите проговаряли.

На този ден се освещават семената за посев и след църква се ходи на засяване. Колите, воловете, конете са украсени с цветя. По рогата воловете имат кравайчета. Стопанките изпращат орачите с варена кокошка, погача и баница. На нивата се оставят китка босилек да пази нивата от беди, болести, порои и дъждове. Костичките от кокошката се заравят в земята.

На този ден не се дава нищо назаем, не се изнася нищо от къщата, да не се изнесе плодородието. Не се кладе огън, за да се предпазят посевите от пожари. Не се пере и простира, за да не са празни класовете.

Добре е на този ден да се купи някакъв нов домакински съд.

От този ден започва бруленето  и събирането на орехите. От питата, която се разчупва у дома, първият залък се оставя пред вратата за невидимия дух, покровител на къщата.

Питата, която орачът носи на нивата, той разчупва на четири парчета: първото хвърля на изток към слънцето, второто дава на воловете, третото заравя в земята, стопанин на нивата, четвъртото изяжда сам.

На Симеоновден се гадае какво ще е времето през цялата година.

Именници: Симеон, Симеонка.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност