Лечебната сила на крушите
В световен мащаб съществуват около 5 000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати около 200 сорта.
Най-разпространените у нас сортове са: Фуджи - нежна, сочна, сладка и ароматна круша; Гала - много хрупкава, със сладък и силен вкус; Барлет - жълта, с мека консистенция и много сочна; Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати; Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
Крушата е плод, който има температуропонижаващо и антисептично действие. Препоръчва се като отвара при проблеми с бъбреците. Подсилва имунитета, отразява се добре и на външния вид.
Крушите подпомагат бързото зарастване на раните, утоляват жаждата, подсилват стените на стомаха, успокояват жлъчката.
Отварата от круши се използва при диария, а сварените или печени плодове - при силна кашлица, проблеми с белите дробове. Гъстата отвара помага при силно главоболие.
Сокът от круши е богат на витамини Р, С и каротиноиди - препоръчва се за укрепване на капилярите и при диети.
Младите семена от круша, изсушени, могат да се използват за приготвянето на кафе, пише още jiveizeleno.com.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook