Трюфел торта
Добавено от
kalina.malina2
Видяна: 4692
Продукти
Продукти: БЛАТОВЕ: 6 жълтъка 5 белтъка 2/3 ч. ч. захар 1/2 ч. л. лимонтозу (може да се пропусне) 2 с. л. гореща вода 2 с. л. какао на прах 5 с. л. брашно 2 с. л. нишесте (пшенично) СИРОП: 3 с. л. вода 2 с. л. захар 1 с. л. ликьор по избор (при мен Amaretto) KРЕМ: 150 г черен шоколад 2 ч. ч. готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост примерно Prezident) За украса: захарен фондан 100 г настърган тъмен шоколад
Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете: Фурната предварително се загрява до 190 С. Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см (при мен се получиха 2 тави с по 2 блата и една с един). Белтъците се разбиват с 1/3 ч. ч. от захарта до твърда пяна. Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа. Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа. Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчната смес. Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно. Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг). Подравнява се с шпатула. Всеки блат се пече около 5-8 минути. Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията (при мен се получиха 5 блата и печенето беше около 10-13 минути на тава). СИРОП: Водата се кипва заедно със захарта. Маха се от котлона и се долива ликьора. КРЕМ: Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден. Сметаната се довежда до кипване и се залива с настъргания шоколад (с картофобелачка най-добре). Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника). В деня на приготвяне на тортата крема се разбива до твърда смес. Сглобяване на тортата: Готовите блатове се намазват със сиропа(със силиконова четка). Отгоре се намазват с крем и така до последния блат. Отгоре и отстрани отново се намазва с крем. От 100 г шоколад се правят стърготини и се облепва с тях тортата Трюфел. Украсява се с рози от захарен фондан. Източник на рецептата: Тортата направих по рецепта на Юлия Мусева
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook