Козунак за Великден
Добавено от
Velizara124
Видяна: 2780
Продукти
5-6 яйца 1 кубче мая 100-120 гр. масло 120 гр. олио 1 кг. Брашно 250 мл. прясно мляко 500 гр. захар 1 ванилия Кората на 1 лимон
Начин на приготвяне
1. Затоплете леко млякото и добавете в него кубчето мая, разбъркайте добре докато маята се разтвори добре в млякото. След това към сместа добавете маслото и продължавате да разбърквате докато се разтопи и то. Когато сместа е готова оставете я и подгответе яйцата и захарта, разбъркайте добре докато се разтопи захарта. Когато захарта се разтвори добре добавете в съда с маята и млякото. 2. Разбъркайте добре цялата смес и добавете пакетчето ванилия. След като разбъркате добре започнете да добавяте брашното като не спирате да бъркате през цялото време. След като добавите цялото количество брашно, омесете добре тестото и когато е готово го оставете да втасва. За да стане по-бързо можете да го поставите във предварително затоплена фурна на малка температура около 30-40 градуса. 3. След като тестото удвои обема си, вече можете да го оформите и да го подготвите за същинското готвене. Можете да оформите тестото на плитки или във форма желана от Вас. След като вече сте подготвили тестото и вече е оформено и готово за печене във фурната го оставете отново да втасва. За по-добър ефект можете да го покриете с кърпа. Можете да добавите към сместа локум или стафиди за по-добър вкус. След като е придобило вече достатъчно обем можете да разбиете 1-2 жълтъка и с четка да намажете отгоре тестото. След това поставяте в предварително загрята фурна, печете 30-45 минути и козунака е готов.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook