ЕГИПЕТСКА ТОРТА
Добавено от
ElzaStoianova
Видяна: 7300
Продукти
Продукти за блатовете: 10 белтъка 10 с.л. захар 200 гр смлени орехи 2 с.л. брашно Продукти за жълтия крем: 500 мл прясно мляко 10 жълтъка 10 с.л. захар 10 с.л. брашно ванилия 250 гр краве масло със стайна температура Продукти за сметановия крем: 500 мл. течна сметана 6 с.л. захар Продукти за кроканта: 150-200 гр захар 100-150 гр скълцани орехи За шоколадовия ганаш: 200 гр. натурален шоколад, 200 гр. течна сметана
Начин на приготвяне
Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато получите пухкав "сняг". Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа. Изпечете три блата в подмазана и набрашнена тава с диаметър 24 -26см.. Печете в загрята на 170 С фурна около 20- 25 мин. За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете да се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст. Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато стане "побелее" . Прибавете към него студения жълтъчен крем лъжица по лъжица и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса. оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем. За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно. Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него. Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема. Заделете малко от него, за да поръсите отгоре готовата торта. За втория крем, разбийте течната сметана с предвидената за това захар до сгъстяване. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно. Поставете единия блат върху подложка или поднос и намажете с 1/3 от жълтия крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.Може да завършите със сметановия крем най-отгоре аз предпочетох да има и шоколад, За целта загрях сметана до завиране и сложих в нея начупения шоколад. Бъркайте до пълното разтапяне на шокoлада. Трябва да получите гладък крем.Оставете да изстине малко и залейте тортата. Оставете я да пренощува в хладилника. Украсата е по желание ! Ако искате да направите карамелени фигурки ето как става: . Поставете 3/4 ч.ч. захар с 1/2 ч.ч. вода и 1 к.л. лимонов сок в съд с дебело дъно и варете докато получите светъл карамел. . На хартия за печене с лъжичка разливайте на струйка карамела в желаните от вас форми. Като се стегне, отлепвайте го от хартията и го лепете върху тортата. Забележка: Карамелената декорация направете в деня на сервиране! Не я оставяйте да пренощува с нея, защото ще започне да се топи и ще си развали "фасона".
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook