Шоколадова торта с малини
Продукти
- 100 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 с.л. какао натурално и 1 с.л. натурално какао за украса
- 120 г краве масло
- 90 г захар
- 120 г шоколад натурален (минимум 56 процента какао)
- 100 мл. кафе сварено
- 1 яйце
- 180 г малини и 20 г малини за украса
- за глазурата:
- 75 г шоколад натурален
- 60 мл. сметана течна, готварска
- 12 г краве масло (на стайна температура)
- 1 с.л. ром или коняк, (по желание)
Начин на приготвяне
- Сипваме кафето в тенджера и прибавяме маслото и захарта, които разтапяме на умерен огън.
- Махаме тенджерата от котлона и прибавяме настъргания шоколад.
- Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с.л. какао.
- Изсипваме брашнената в шоколадовата смес и разбъркваме до еднородност.
- Добавяме яйцето и разбъркваме тестото още веднъж.
- Намасляваме форма за торта с диаметър 18 см. и я застиламе с хартия за печене.
- Изсипваме половината от тестото.
- Отгоре нареждаме малините и ги покриваме с останалото тесто.
- Печем тортата в предварително загрята фурна на 180-190 градуса, за около 50 минути.
- Охлаждаме готовата шоколадова торта и я поръсваме с останалото какао и я украсяваме с малини. Вместо с какао, може да я залеем с шоколадова глазура и след това да я украсим с малини.
- За глазурата: Кипваме сметаната и я отнемаме от котлона.
- Прибавяме настъргания шоколад и маслото (по желание и ром).
- Разбъркваме до пълно разтваряне на маслото и шоколада.
- Топлата глазура изливаме върху изстудената торта (задължително тортата трябва да е изстудена).
Пъстра салата
Почистваме и настъргваме зелето и цвеклото. Нарязваме на тънки кръгчета ряпата. Намачкваме зелето със...
Малинов шейк с пъпеш
Смесваме всички продукти в шейкър. Разбиваме добре.Сервираме напитката с две сламки и по желание, с т...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook