Close search

Празнична погача

3.9
от общо 135 гласа
Време: 180 мин.
Ниво: трудно
Порции: 10

Празнична погача photo-credit Празнична погача с мая

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Смесваме маята с половината от прясното мляко, щипка сол, захар и малко брашно. Изчакваме докато втаса.
  2. Правим кладенче в предварително пресятото брашно и замесваме меко тесто. Бием го 100 пъти в масата или плота и го оставяме да престои 20-30 минути. След това бием още 100 пъти (за да стане на конци). 
  3. Разделяме го на 9 топки и го омесваме леко. Оставяме го още десетина минути да втаса.
  4. Първо разточваме първите четири топки, като ги мажем с разтопено масло помежду им. След това ги режем на 8 пачета (не до края) отвътре навън, и ги завиваме нагоре.
  5. След това разточваме другите четири топки, но на по-малък кръг. Отново ги режем на 8 триъгълника и ги обръщаме, като ги слагаме върху образувания кръг от първите разстлелени топки. В средата слагаме деветата топка и оставяме да втаса отново.
  6. Намазваме питката с жълътка и печем в силна фурна, първо на 220 градуса, после намаляме на 180 градуса. 
  7. По желание поръсваме питката със сусам.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност