Медена торта с маскарпоне, филаделфия и орехи
Продукти
- за блата:
- 1 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. орехови ядки , смлени
- 1,5 ч.ч. захар
- 2 с.л. мед
- 6 яйца
- за крема:
- 250 г филаделфия
- 250 г маскарпоне
- 1 ч.ч. пудра захар
- 400 г заквасена сметана
- орехови ядки , за поръсване
- за сиропа:
- 2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне
- За блатовете: разбийте яйцата, меда и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Печете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да не препечете, защото блата е орехов. След като е готов, го разделете на няколко равни части.
- За сиропа: карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта във водата.
- За крема: в купа смесете маскарпонето, филаделфията и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем.
- За сглобяването на тортата използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегне.
- Първо поставете единият блат, сиропирайте го с карамеления сироп и го намажете с половината количество от крема. Върху него поставете другият блат, сиропирайте и него и го намажете с останалия крем и така до каря.
- Най-отгоре поръсете тортата със смени орехови ядки. По желание, може да добавите и малко натрошен или настърган шоколад.
- След това поставете тортата в хладилник да стегне минимум 8 часа преди сервиране.
Домашен "Бейлис"
Смесваме всички продукти с блендер, пасатор или миксер и съхраняваме в затворена бутилка. Охлаждаме и...
6 Коментара
Блатът трябва да не се препича, да остане мек. Ако имате възможност, го изпечете на части.
Рецептата е неточно и неподробно написана.Ако човек няма опит в печенето,а подобно описание е обречен на провал.Изпечен по описания начин,блатът изгаря,за това се налага да се раздели на 4 части и всяка да се изпече по отделно.Аз пекох на 170 градуса ,за около 15 минути всеки блат.
Филаделфия е марка меко сирене.
Много лоша рецепта!!!
Какво е това Филаделфия...
Много вкусна торта, лека и свежа. Но, препоръчвам блата да се пече на 170 градуса или по отделно.