Продукти
- за блата:
-
1
ч.ч.
брашно
-
2
ч.ч.
орехови ядки
, смлени
-
1,5
ч.ч.
захар
-
2
с.л.
мед
-
6
яйца
- за крема:
-
250
г
филаделфия
-
250
г
маскарпоне
-
1
ч.ч.
пудра захар
-
400
г
заквасена сметана
-
орехови ядки
, за поръсване
- за сиропа:
-
2
ч.ч.
вода
-
1
ч.ч.
захар
Начин на приготвяне
- За блатовете: разбийте яйцата, меда и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Печете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да не препечете, защото блата е орехов. След като е готов, го разделете на няколко равни части.
- За сиропа: карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта във водата.
- За крема: в купа смесете маскарпонето, филаделфията и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем.
- За сглобяването на тортата използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегне.
- Първо поставете единият блат, сиропирайте го с карамеления сироп и го намажете с половината количество от крема. Върху него поставете другият блат, сиропирайте и него и го намажете с останалия крем и така до каря.
- Най-отгоре поръсете тортата със смени орехови ядки. По желание, може да добавите и малко натрошен или настърган шоколад.
- След това поставете тортата в хладилник да стегне минимум 8 часа преди сервиране.