Киш с броколи и сирене
Продукти
- за плънката:
- 60 г краве сирене
- 60 г сирене "пармезан"
- 2 моркова
- 2 скилидки чесън
- 500 г броколи
- 60 г топено пушено сирене
- 60 г синьо сирене
- 200 мл. сметана готварска
- 100 мл. прясно мляко
- 4 яйца
- 1 щипка естрагон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за тестото:
- 2 яйце
- 60 г орехи
- 150 г масло
- 250 г брашно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- В голяма купа смесваме продуктите за тестото, без орехите, и ги намачкваме с ръце, докато се получат трохи. Нарязваме и добавяме орехите.
- Замесваме гладко маслено тесто, което завиваме в прозрачно (стреч) фолио и оставяме в хладилник за 20 минути, да стегне.
- След това го разточваме върху фолио и го разстиламе във формата, в която ще го печем. Ако тестото междувременно омекне, е добре да го сложим отново в хладилник за кратко.
- Печем в загрята на 190 градуса фурна за 10 минути, покрито с пергаментова хартия.
- Почистваме и разделяме броколите на розички, и ги бланшираме в кипяща вода със сол за 3–4 минути, след което ги слагаме за секунда в ледена вода и ги отцеждаме.
- Морковите и сирената настъргваме, а чесънът се стриваме на паста.
- В купа разбиваме яйцата, заедно със сметаната, млякото, естрагона, сол и пипер на вкус, и към тях прибавяме сместа със сирената.
- Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
- След това изсипваме плънката, а отгоре разпределяме розичките броколи.
- Печем в загрята на 180 градуса фурна, за около 45–50 минути
Шоколадов мус в портокал
Разбъркваме с тел жълтъците, захарта, какаото и кафето и ги поставяме върху тенджера с вряща вода на ...
Вегетарианска мусака
Загряваме мазнината в тавичката. През това време в купа смесваме и разбъркваме нарязаните на кръгчета...
1 Коментар
Страхотен киш!! Получи се! Много сполучлива рецепта. Особено орехите в блата придават уникален вкус. Благодаря ви!