Домашен козунак здравословно
Продукти
- 250 г захар
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 8 с.л. олио
- 5 с.л. коняк или сладко десерно вино
- 90 г стафиди
- 50 г краве масло
- 1 ч.л. ракия
- 1 лимон
- 1 кг. брашно
- 1 кубче мая
- 6 яйца
Начин на приготвяне
- Разтваряме маята с 1/2 чаша хладко мляко, щипка сол, щипка захар и малко брашно. Оставяме да втаса. Накисваме стафидите в коняка докато омекнат и ги изцеждаме.
- Пресяваме брашното, добавяме настърганата кора на лимона и половин изцеден лимон.
- Разбъркваме яйцата със захарта и олиото, и млякото и ракията.
- Месим брашното с останалите съставки, като изтегляме при месенето и бием тестото в масата.
- Оставяме тестото да втаса за около 1 1/2 час като го завиваме с кърпа и държим в затоплена стая.
- Оформяме дълги ленти, които сплитаме на плитка и оставяме да втаса за още 30 минути.
- Намазваме козунака с жълтък, смесен с малко олио, за да стане блестяща глазурата. Поставяме отгоре орехови ядки(половинки) или обелени бадеми.
Съвет: Можем да направим и руло с плънка, която приготвяме от 1 с.л. какао, 1 чаша счукани орехови ядки, малко мляко. Сваряваме плънката на котлона докато се сгъсти. Оформяме правоъгълник от тестото като го разстиламе с ръце, а не с точилка. Слагаме плънката и навиваме на руло, мажем отгоре с яйце, разбъркано с олио.
Реване с брашно
Пресяваме брашното с бакпулвера. Разбиваме яйцата и захарта, докато се разтопи и прибавяме постепенно...
Пица със сос "песто"
От готовото тесто* разточваме блат за пица, с големина според вкуса ни. Намазваме блата добре с домат...
1 Коментар
Рецептата я пробвах, стана супер, дори по-хубав от на снимката :)