Домашен козунак

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме маята с 1/2 чаша хладко мляко, щипка сол, щипка захар и малко брашно. Оставяме да втаса. Накисваме стафидите в коняка докато омекнат и ги изцеждаме.
  2. Пресяваме брашното, добавяме настърганата кора на лимона и половин изцеден лимон.
  3. Разбъркваме яйцата със захарта и олиото, и млякото и ракията.
  4. Месим брашното с останалите съставки, като изтегляме при месенето и бием тестото в масата.
  5. Оставяме тестото да втаса за около 1 1/2 час като го завиваме с кърпа и държим в затоплена стая.
  6. Оформяме дълги ленти, които сплитаме на плитка и оставяме да втаса за още 30 минути.
  7. Намазваме козунака с жълтък, смесен с малко олио, за да стане блестяща глазурата. Поставяме отгоре орехови ядки(половинки) или обелени бадеми.

Съвет: Можем да направим и руло с плънка, която приготвяме от 1 с.л. какао, 1 чаша счукани орехови ядки, малко мляко. Сваряваме плънката на котлона докато се сгъсти. Оформяме правоъгълник от тестото като го разстиламе с ръце, а не с точилка. Слагаме плънката и навиваме на руло, мажем отгоре с яйце, разбъркано с олио.