Close search

Стефановден Стефановден - 27 декември

видяно: 16956

Стефановден Св. Първомчк. Стефан Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Стефановден е третият ден на Коледа и последен празник в годината.

Свети Стефан е наричан пръв мъченик за християнската вяра, защото е една от първите й жертви. някога в Йерусалим по знак на Светия дух била образувана християнска община, която да се грижи за бедните и страдащите, за болните и старите. Избрали седем дякони, които да организират и разпределят помощите, а пръв между тях избрали св. Стефан. Затова го наричат още архидякон, т.е. първи между равни. По това време много хора говорели против Иисус. На такъв спор присъствал и св. Стефан. Със своето красноречие той оставил без аргументи противниците си. Обидените пораженци заловили светеца, обявили го за изменник на Мойсеевите закони и го хвърлили в ръцете на разгневения народ да се разправя с него. Убили го с камъни, а той в предсмъртния си час се молел за душите на убийците си. Добри хора християни взели тялото на светеца и го погребали достойно близо до Йерусалим.

Култът към него нараснал още повече, когато пренесли мощите му в Цариград. Преданието разказва, че когато наближи мястото, където днес се намира църквата "Св. Стефан", конете спрели и проговорили с човешки глас: "Светецът трябва да бъде поставен тук". Така и сторили.

Обредната трапеза трябва да е изобилно подредена, да има свинско месо и благословиите, които хората изричат, целят осигуряването на плодородие и здрав през Новата година.

Именници: Стефан, Стефанка, Стефка, Стоян, Стоянка.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност