Close search

Илинден Илинден - 20 юли

видяно: 5948

Илинден Свети Илия е старозаветният пророк, който 900 години преди Христа предсказал неговото идване. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Илия значи "крепост Господня".

Легендата разказва, че когато юнаците си поделяли небето, на него се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина, небето във височина и тъмните облаци.

Веднъж Света Богородица, св. Магдалина и св. Неделя го помолили да накаже хората за тяхното безверие и той заключил небето за цели 3 години. Не капнала капка дъжд. Пропукала се земята девет лакти дълбоко и широко. Разкаяли се грешниците, напълнили църквите, повярвали в Бога, а св. Илия пратил дъжд и плодородие. Според вярванията св. Илия препуска с колесница по небето и от търкалянето на колелата се получават гръмотевици. Старозаветният пророк Илия е свързан и с огъня, и с водата - предрича суша, измолва дъжд и се възнася с огнена колесница.

Обикновено на иконите от двете му страни са архангелите Гавраил и Михаил, встрани от тях - апостолите Петър и Павел и евангелистите Йоан, матей, Марко и Лука. Св. Илия е един от най-страшните ни светци, тези, които лошо могат да се сърдят за прегрешенията и тежко да наказват. В чест на светеца празнуват кожари, кожухари, керемедчии. Принася се в жертва старият петел, "бащата". Време е и той, както и огънят, да бъдат подновени. Прави се молебен за дъжд и плодородие. На много места се колят за курбан бик или агнета, петли и кокошки. Пече се погача "колач за св. Илия".

На Илинден не се работи.

Именници: Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност