Тарт "Татен"... Или когато от грешките се раждат шедьоври
Един от най-популярните френски десерти Тарт "Татен" (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен(Тatin).
Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел.
Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт "Татен".
Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите.
След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела "Татен" за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин. След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант "Максим".
Така и Тарт "Татен" станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци. Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт "Татен". Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook