Шоколадът ни пази от инсулт
Известен е фактът, че кафето намалява риска от инсулт, особено при жените. Но последната новина идва точно навреме – непосредствено преди Великденските празници, когато всички се оказваме в плен на всевъзможните шоколадови изкушения.
Поредно потвърждение за здравословното въздействие на черния шоколад – ежедневната му консумация влияе пряко върху кръвоносните съдове на мозъка и определено намалява риска от инсулт.
Новата публикация на екипа от Глазгоу в списание „Неврология“, представя резултатите от проведените изследвания с група доброволци. Учените проследявали работата на главната мозъчна артерия, докато пациентите блажено похапвали шоколад. Установили, че сладкото вълшебство подобрява кръвообращението и влияе изключително благоприятно върху мозъчните клетки.
Професор Матю Уолтърс, ръководител на изследването, споделя: "Открихме, че консумацията на шоколад определено заздравява кръвоносните съдове, което на практика означава, че един от компонентите му – предполагаме флавоноидите – оказва непосредствено влияние върху тях и по този начин решително намалява риска от инсулт“.
Е, не бива да забряваме, обаче, че прекомерният прием на шоколад може да има и отрицателни последици: съдържащите се захар и мазнини в него крият риск от сърдечно-съдови заболявания. Така, че просто трябва отново да сме умерени, предупреждават учените.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook