Кои са храните, които ни подтискат апетита
Учени от Великобритания са открили един много интересен факт за много хора, страдащи от наднормено тегло. Става въпрос за храни, които подтискат апетита. Това са храни с нисък гликемичен индекс, които повишават отделянето на хормони, а от своя страна те пък намаляват апетита и изпращат сигнал до мозъка за ситост.
Функцията на гликемичният индекс се изразява в това, че разделя храните на групи, според това как въглехидратите влияят на нивото на захарта в кръвта. Храните с по-висок гликемичен индекс повишават и кръвната захар и отбратно. Храните, които е добре да ограничаваме, за да поддържаме добро ниво на кръвната захар са: бял хляб, захарни и тестени изделия, картофи, бял ориз, някои плодове като зрели банани, диня, тиква, стафиди. С нисък гликемичен индекс са: повечето зеленчуци, част от плодовете, млякото, боб, леща, фъстъци, соя, пълнозърнести спагети.
Участниците в изследването, които консумирали продукти с нисък гликемичен индекс за закуска, имали 20 % по-високо ниво на GLP-1 в кръвната плазма, а инсулинът им бил с 38 % по-нисък, отколкото при тези, които консумирали храни с висок гликемичен индекс.
Източник: eclipter.net
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook