"Часът и мястото на срещата са известни"
Днес сядаме в кухнята с един страхотен журналист и телевизионен водещ, ТВ легендата - Иван Гарелов. И не, няма да си говорим за политика и журналистика, а ще се потопим в света на хубавата храна, красивите места и малките жестове...
Пътувал си много по света. Кухнята и културата на хранене на коя страна ти направиха най-силно впечатление?
През 80-те години посетих Китай. Бях поразен от култа към храната у китайците. Където и да се намирахме на снимки, придружаващите ни китайци прекъсваха работа и точно в 12 часа сядахме около кръглата маса. Знаех, че китайската кухня е популярна по света, но не очаквах, че в самия Китай тя е представена с цялото си богатство. Все пак е имало културни революции, комунизъм. Но кухнята е непокътната. За 20 дни напълнях 8 кг.
Знам, че харесваш гръцката кухня. Кое ястие от нея може да определиш като любимо?
Пайдакия - това са печени на скара агнешки котлети. Най-добре се правят в планинската част на централна Гърция и в района на Атина, където е столицата Атина. Там се отглеждат най-вкусните агнета.
Кое е най-нетрадиционното ястие, което си опитвал? И може би нещо, което нашата култура не приема?
Кучетата във Виетнам. Беше по времето на китайско-виетнамския военен конфликт. Чуждите журналисти бяхме настанени в държавен хотел, където ни и хранеха. Кучешките пържоли според виетнамците е специалитет.
Кои са ястията, които предпочиташ най-много от международната кухня?
Средиземноморските.
А от българските? Кои са ти любими?
Зависи от сезона. Все пак предпочитам всичко с кайма - мусака, сарми, пълнени чушки, кюфтета.
Любима напитка? Важна ли е тя за хубавата вечеря например?
Малка ракия за аперитив и червено вино с храната.
Ти си страхотен кулинар - умееш да готвиш и да се наслаждаваш на хубавата храна и традициите свързани с нея. Би ли споделил любимата си рецепта?
Агнешка супа с 8 зеленчука - пресен лук, джоджен, девесил, лапад, лобода, киселец, магданоз и ...не мога да се сетя за осмия :) На второ място е рибената чорба. Тайната на агнешката супа е в последователността, с която се слагат зеленчуците. Мерудиите са най-накрая.
Скъп изискан ресторант или вкусна храна в уютна домашна (или в по-непринудена) обстановка?
Все повече предпочитам домашната обстановка.
Любовта на мъжа минава ли през стомаха?
За любовта може би е малко пресилено, но доброто настроение със сигурност.
Скоро празнува юбилей. За какво все още продължаваш да мечтаеш?
За цяла телевизия по интернет. Да посетя Мексико. Достижими неща.
Ако не беше в България, къде би живял и защо?
В Гърция заради морето, слънцето, хората, музиката. И храната.
Любовта е?
Любовта е всеобемна.
Малък жест или голям подарък?
Малък жест.
Сладко или солено?
Солено.
Автор: Нина Тодорова, Kulinaria.bg
Снимка: Личен архив
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook