10 вегетариански източници на протеин
Някои растителни храни, се отличават със значително количество протеини в тях.
Кои са те открихме в apteka-optima.com. Вижте ги:
Аспержи
В една чаша сурови аспержи се съдържат 3 грама протеини. Тази вкусна вегетарианска храна също така е богата на фолиева киселина, на витамини В и С, на фибри и на желязо.
Сварена киноа
Киноата осигурява на организма фибри, витамини, минерали и протеини. В половин чаша сварена киноа се съдържат 4 грама протеин. Освен това тя се смята за източник на пълноценен протеин с неживотински произход. Това означава, че в киноата се съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждае организмът, за да изгради белтъчините.
Семена от чия
В 2 супени лъжици семена от чия се съдържат около 3 грама протеини. Освен това в тях се откриват полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Семената имат мек аромат и са перфектно допълнение към всяко ястие. Можете да добавяте чия към шейкове, салати, зърнени храни, кисело мляко и можете да ги използвате като натурален желиращ агент при приготвянето на конфитюри и пудинги.
Паста
По принцип пастата е известна с това, че е богата на сложни въглехидрати, но всъщност тя е също добър източник на протеини. В 1 чаша паста се съдържат 10 грама протеини, а също така омега-3 мастни киселини и фибри. Избирайте пълнозърнеста паста, в която полезните вещества не са премахнати с рафиниране.
Кейл
Не случайно кейлът е наречен "цар на зелените листни зеленчуци". Този член от семейството на зелето е пълен с хранителни вещества, а освен това е нискокалоричен. В 1 чаша от него се съдържат само 33 калории и почти 3 грама протеин. Кейлът осигурява фибри, витамини В6 и С, и антиоксиданти.
Овесена каша
Като зърнена закуска овесената каша е отличен източник на сложни въглехидрати, които засищат за дълго, но в нея се съдържат и протеини. В действителност в 1 чаша от кашата се съдържат 5 грама протеини, дори да не добавяте в нея мляко.
Печени картофи
В картофите се съдържат много въглехидрати, но в 1 голям печен картоф има цели 6 грама протеин. Освен това в 1 среден по големина картоф се съдържа повече витамин С, отколкото в 1 домат и повече калий, отколкото в 1 голям банан.
Сварена Елда
Много не знаят за хранителните стойности на елдата, а други си мислят, че тя е зърнена храна. Всъщност елдата представлява плод на листно растение, което принадлежи на семейството на ревена. В 1 чаша от нея се съдържат почти 6 грама протеини, цели 5 грама фибри и много други ценни хранителни вещества, като желязо, магнезий и калий.
Пшеничен зародиш
Ако търсите лесен начин за увеличаване на протеините в диетата си без животинска храна, не се колебайте, а добавяйте по няколко супени лъжици пшеничен зародиш в храната си. В 2 супени лъжици от съставката се съдържат 3 грама протеини. Освен това зародишът е богат на фибри, минерали и витамини тиамин, В6 и фолиева киселина.
Шам фъстък
От всички черупкови плодове, в шам фъстъка се съдържат най-много протеини. В 30 грама от него се съдържат 6 грама протеини. Много хора избягват ядките, защото са много калорични, но шам фъстъкът може да се консумира като лека закуска, която е един от най-добрите начини за задоволяване на желанието за хапване на нещо вкусно и хрупкаво.
Нахут
Нахутът представлява бобово растение от Близкия изток, което осигурява по 6 грама протеини само за половин чаша от него. Той е богат на фибри и може да помогне за намаляване на лошия холестерол в кръвта и на риска от появата на коронарна болест на сърцето.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook