Бисквитена торта с маскарпоне
Добавено от
vaklina.alexieva
Видяна: 6021
Продукти
Продукти (за диаметър около 18 см., височина - 10 см.) 1 пакет какаови бисквити 500 гр. маскарпоне 1 голяма заквасена сметана 4 жълтъка 1 шушулка ванилия 3-4 с.л. пудра захар 3-4 с.л. кристална захар 1 п. желатин - 10 гр. 700 - 800 гр. ягоди 300 гр. боровинки (моите са замразени) За соса 6-7 ягоди 2 с.л. нерафинирана тръстикова захар 1 с.л. сушена мента (прясна би било още по-добре)
Начин на приготвяне
В ринг за торта подреждаме плътен слой бисквити. За да се напаснат в кръглата форма, доста от тях са натрошени на по-дребни парчета. Това не е важно. Гледайте да ги подредите възможно най-плътно отдолу, за да имате равномерна основа. За крема - разбийте маскарпонето с малко пудра захар до хомогенност и към него прибавете заквасената сметана. Не разбивайте дълго, защото заквасената сметана има свойството да се втечнява. Към тази смес добавете семенцата на една ванилова шушулка. Моят съвет е да не пренебрегвате ваниловите шушулки. Те нямат заместител - нито ванилията на прах, нито есенцията могат да дадат този аромат, който сме свикнали да наричаме "бурбон ванилия". Чистият ванилов екстракт е добро решение за заместване. Отделно кипнете гъст захарен сироп и започнете да го доливате към жълтъците, като едновременно с това, разбивате с миксера на висока скорост. Разбивайте така в продължение на около 10 минути или докато сместа побелее и се сгъсти. Към сиропа, докато вреше, аз добавих и обвивката на ваниловата шушулка, да падне всичко, което е останало вътре :) Внимателно смесете маскарпонето, сметаната и жълтъците, докато всичко се смеси в едно. Прибавете разтворения желатин. Не го пропускайте - от соса, плодовете, особено, когато има и замразени, от влагата на крема, тортата много омеква. Сглобяване Върху първия слой бисквити сложете 1/3 от крема. Нарежете на парченца ягоди и разпръснете отгоре. Сложете също и малко боровинки. Отгоре залейте с малко от току що приготвения сос - 2-3 супени лъжици. Подредете слой бисквити, залейте ги с малко сос, сложете още 1/3 от крема, пак малко ягоди на парченца, малко боровинки. Сложете трети пласт бисквити. Разстелете останалия крем и небрежно отрупайте с плодовете. Накрая залейте с останалия сос и оставете в хладилника за една нощ.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook