Сладкиш "Бийненщих"
Продукти
- за крема:
- 280 мл. прясно мляко
- 4 жълтъка
- 120 г кафява захар
- 1 с.л. нишесте царевично
- 125 г масло
- 1 ванилия
- за тестото:
- 3 с.л. кафява захар
- 150 мл. прясно мляко топло
- 0,5 ч.л. сол
- 350 г брашно
- 8 г суха мая за хляб
- 100 г масло меко
- 2 яйца със стайна температура
- за топинга:
- 125 г масло
- 60 г кафява захар
- 2 с.л. мед
- 120 г филирани бадеми
- 4 с.л. сметана течна
- 10 г канела
Начин на приготвяне
- За топинга: Разтапяме маслото в малък съд (касерола). Добавяме захарта и меда. Разбъркваме внимателно докато се разтопят. След това добавяме бадемите, сметаната и канелата. Разбъркваме добре и готвим още около 4-5 минути, докато сместа се карамелизира. Оставяме да се охлади.
- За крема: Загряваме млякото докато започне да завира. В съд разбиваме жълтъците и захарта до сгъстяването им. След това добавяме царевичното нишесте и разбъркваме добре. Постепенно и на тънка струя изливаме горещото прясно мляко. Връщаме сместа отново на котлона, като непрекъснато разбъркваме с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. Снемаме от огъня и добавяме маслото на няколко пъти. Разбъркваме хубаво докато се разтопи и се поеме от крема. Накрая добавяме ванилията. Оставяме на стайна температура покрит с фолио да се охлади.
- За тестото: Разтваряме маята и половината от захарта в прясното мляко и оставяме за около 10 минути да шупне. Пресяваме брашното със солта. В средата правим кладенче. Добавяме останалата захар, яйцата, маслото и прясното мляко с маята. Замесваме меко тесто. Месим няколко минути докато стане гладко и еластично и след това го поставяме в намаслена купа и го покриваме. Оставяме тестото да втаса на топло за около 2 часа или докато удвои обема си.
- След като тестото втаса, го премесваме още веднъж и го оформяме на топка, след това с длан го притискаме и оформяме като пита. Поставяме го в намаслена форма с подвижни стени и върху него разпределяме карамеления топинг с бадемите. Печем в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути.
- След като го извадим от фурната, оставяме за 20-30 минути във формата (докато топингът стегне). След това освобождаваме сладкиша от формата и го оставяме да изстине напълно.
- След като е изстинал го срязваме на две части по хоризонтала с остър нож. Върху основата му разпределяме изстиналия крем. Отгоре поставяме втората част с топинга. Нарязваме на парчета и оставяме за час-два да престои на стайна температура преди да сервираме.
Гризини
Разточваме тестото за пица в елипсовидна форма, с дебелина 1 см. Нарязваме го на тънки ивици, овкусяв...
Ориз с шунка и зеленчуци
Почистваме и нарязваме на ситно лука. Запържваме го в олиото. Прибавяме ориза и пържим докато оризът ...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook