Погача "Слънце"
Продукти
- 42 г мая , прясна
- 850 г брашно
- 125 мл олио
- 1 ч.л. захар
- 250 мл прясно мляко , топло
- 100 г масло
- 10 г маково семе
- 1 ч.л. сол
- 2 яйца + 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне
- Топлото мляко изсипваме в купа и добавяме натрошената мая и захарта. Разбъркваме добре, докато се разтворят съставките. Оставяме да престои 10 минути.
- В купа слагаме около 500 г от брашното. Добавяме престоялата мая, олиото, солта, двете яйца и разбъркваме с лъжица. След като се получи лепкаво тесто, махаме лъжицата, добавяме останалото брашно и започваме да месим с ръце.
- Готовото тесто разделяме на 8 равни части и ги оформяме на топки. Всяка топка разточваме на кора, която намазваме с разтопеното масло.
- Подреждаме ги една върху друга. След като сме готови с всички кори, набрашняваме плота, слагаме корите и поръсваме и отгоре с брашно. Внимателно разточваме по-голяма кора.
- Кръга разделяме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник увиваме като кифличка, като започваме от по-широката страна. Всяка кифла разрязваме на две.
- С малко масло намазваме дълбок съд и подреждаме половинките "кифлички", като в средата поставим три изправени, а отстрани нареждаме "легнали" останалите. Намазваме с жълтък и поръсваме с маковото семе. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 30 минути.
- Печем погачата в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
* Погача "Слънце" може да приготвите с уредите на Tupperware
Печено пиле с чубрица и морска сол
Измиваме и подсушаваме пилето. Натриваме го отвътре...
Зимна салата от червено зеле с моркови
Почистваме и нарязваме зелето. Измиваме, обелваме и...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook