Орехова торта с шоколад
Продукти
- За блата:
- 10 г ванилия
- 2 ч.ч. орехи
- 1,5 с.л. галета
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- За декорацията:
- 1 ч.ч. орехи натрошени и карамелизирани
- 350 г шоколад настърган
- 80 г коктейлни череши
- За крема:
- 10 г ванилия
- 1 ч.ч. сладкарска сметана
- 1 консерва дулсе де лече
- За шоколадовия ганаш:
- 240 г натурален шоколад
- 1,5 ч.ч. течна сметана
Начин на приготвяне
- За блата: разбиваме жълтъците на крем с половината захар. С другата половина от захарта, разбиваме белтъците на сняг. Смиламе орехите и ги смесваме с ванилията и галетата. Постепенно ги прибавяме към жълтъците. Добавяме внимателно и постепенно и белтъчената смес. Разбъркваме до хомогенност. Намасляваме обилно тортена форма с ринг и поръсваме с брашно. Изсипваме сместа в нея и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна. След като порозовее равномерно, изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно. Леко прокарваме нож отстрани на формата, колкото да се отлепи от стените, като внимаваме да не го напукаме. (Блатът е много ронлив).
- За крема: Разбиваме сметаната на сняг. Към нея прибавяме разбитото дулсе де лече и ванилията. Изсипваме крема върху блата и подравняваме. Останалата част от крема запазваме за декорация. Слагаме тортата в хладилника да стегне напълно. (Кремът е по-течен, но стяга добре).
- За шоколадовия ганаш: слагаме на котлона сметаната да клокне. Отстраняваме от котлона и натрошаваме в нея шоколада. Бъркаме, до получаване на хомогенна смес. Изсипваме внимателно горещия ганаш върху напълно охладената торта и изравняваме добре повърхността й. Оставяме да стегне в хладилника.
- Отваряме ринга. Намазваме тортата с останалия крем (като запазваме малко за "розички') - отстрани и отгоре, с объл нож. Отгоре разстиламе добре карамелизираните орехи, а по стените на тортата - настъргания шоколад. Правим "розички" от крема с помощта на шприц и върху всяка поставяме по коктейлна черешка. Охлаждаме леко и сервираме.
Мъфини с тиква
Смесваме сухите съставки в голяма купа и разбъркваме добре. Правим кладенче в средата и оставяме наст...
Пица "Сърце"
От готовото тесто* разточваме блат за пица, във формата на сърце.След това слагаме доматения сос, моц...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook