Close search

Октопод на скара по средиземноморски

2.8
от общо 155 гласа
Време: 60 мин.
Ниво: трудно
Порции: 6

Октопод на скара по средиземноморски photo-credit Октопод на скара с дъх на вино

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Почистваме октопода, измиваме го и първо махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания. 
  2. Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
  3. Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути). 
  4. Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото. 
  5. Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган, накълцан на ситно. 
  6. Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре. 
  7. Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин. 
  8. Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон. 
  9. Сервираме с печени зеленчуци по избор.

Съвет: 

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).  

4 Коментара

  1. Small
    Yulija

    Ste probwam

  2. Small
    Yulija

    Ste probwam

  3. Small
    Yulija

  4. Small
    Анонимен

    Това с тапите е мит никой не го е доказал оше...и тапите само от бялото вино се ползват ако решите да пробвате с тях.Солта при мен е винаги накрая ползвайте хубава морска сол.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност