Октопод на скара по средиземноморски
Продукти
- 1 к.ч. зехтин
- 1 лимон
- 1 к.ч. червено вино
- 3 стръка пресен риган
- 2 коркови тапи
- 1 к.ч. винен оцет
- 1 глава чесън
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 морков
- 1 глава целина
- 1 глава лук
- 1 октопод
Начин на приготвяне
- Почистваме октопода, измиваме го и първо махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
- Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
- Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути).
- Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото.
- Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган, накълцан на ситно.
- Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре.
- Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин.
- Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон.
- Сервираме с печени зеленчуци по избор.
Съвет:
Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).
Печен Флаундър
Почистваме и измиваме добре рибата. Посоляваме я цялата.Поръсваме я със сока от лимона и я оставяме д...
Октопод във вино
Начукваме октопода като пържола и го изстъргваме добре, за да не остане твърдо месото. Изчистваме очи...
4 Коментара
Ste probwam
Ste probwam
Това с тапите е мит никой не го е доказал оше...и тапите само от бялото вино се ползват ако решите да пробвате с тях.Солта при мен е винаги накрая ползвайте хубава морска сол.