Кифлички с кашкавал
Продукти
- 1 с.л. суха мая
- 20 гр. масло
- 2 с.л. захар
- 300 г брашно
- 200 мл. прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- 150 г кашкавал нарязан на тънки ленти
- 1 яйце
- 1 с.л. прясно мляко
- 1 ч.л. олио
Начин на приготвяне
- Разтваряме маята в половината топло мляко заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
- Разбъркваме добре и оставяме на топло за 10 минути. Пресяваме брашното със солта. Добавяме останалите части захар и мляко, и шупналата мая.
- Омесваме тесто, като накрая прибавяме маслото. Месим още 10-15 минути до еластично и не-лепнещо тесто. Оформяме го на топка и го поставяме в намаслена купа, която се покрива с кърпа. Оставяме тестото на топло да втаса, за около 40 минути.
- Готовото тесто разделяме на 16 еднакви по размер топки, всяка от които разточваме на малък овален лист с дебелина около 0,5 см. В единия край слагаме по малко от кашкавала, а в срещуположният правим 3 вертикални на пълнежа разрези. Навиваме кифлички. Редим ги на разстояние една от друга в намаслена тава, с „шева“ отдолу и нареза отгоре. Покриваме ги и оставяме да втасат за около 15 минути. След това ги намазваме с разбитото, с мляко и олио, яйце.
- Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса, за около 10-15 минути, до златист цвят.
Мъфини с къпини
В дълбока купа смесваме сухите съставки - брашното, бакпулвера, канелата, солта, захарта и ванилията....
Агнешка супа
В тенджера, слагаме на огъня да се задушават заедно с маслото, изчистените, измити и ситно нарязани м...
2 Коментара
Да, именно: Кроасанът е кифла от многолистно тесто във формата на полумесец. (За първи път кроасани се изпичат през 1686 г. по време на турската обсадата на Виена).
Стават много добре и са си кифлички, кроасаните се правят с многолистно тесто, нали така?