Close search

Петковден Петковден - 14 октомври

видяно: 8814

Петковден Петковден се посвещава от православната християнска църква на преподобна Параскева, или Петка Българска, която е родена през XIII век в семейството на българи в тракийския град Епиват, разположен на Мраморно море. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

След като родителите й починали, Петка раздала имуществото им на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. След пет години отишла да се поклони през гроба Господен в Палестина, след което се заселила в Йорданската пустиня. В преклонна възраст се върнала в родния си град Епиват, където починала. Цар Иван Асен II пренесъл мощите й в Търново. След като турците завладели България, мощите й са пренесени първо във Видин, по-късно в Белград и румънския град Ят.

Света Петка е закрилница на деца и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите.

Петковден бележи и края на стопанските дейнсти - есенната сеитба и  прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищниците стадата.

На Петковден на много места в България се правят т.нар. семейни служби, общоселски събори, на които се коли курбан и хората от селото сядат заедно на трапезата, като се подреждат по махали или по родове ("боговица", "светец", "света Петка"). Жените носят голям колак (питка) и вино и раздават от питата.

Нашият народ казва, че "света Петка повежда празниците". Култът към света Петка "слива" в себе си разнородни представи: свързва се с женската домашна работа, покровителството на брака и семейството. Празникът има "пастирски елементи" - закриля раждането  и плодовитостта на животните.

Петковден е начален момент в започването на зимата и едновременно с това празник на една от най-уважаваните и почитани светици.

Именници: Петка, Петко, Петя, Петкан, Петкана.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност