Защо някои сортове чушки са люти
Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове
чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони,
които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни
количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне. Всеки
път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено
очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате
така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната
по-вкусна, съобщават от foodpanda.
Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.
Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
2 Коментара
I must express my passion for your generosity for people who must have assistance with this particular niche. Your very own commitment to getting the message up and down had become extraordinarily valuable and have constantly permitted associates like me to get to their ambitions. The helpful guideline denotes so much a person like me and additionally to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us. 먹방패TV
Merely wanna state that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this. toto macau