14 факта за шоколада
Шоколадът е сред най-популярните подаръци за деня на влюбените 14 февруари - според едно проучване в САЩ той се нарежда на второ място по популярност след празничната вечеря и е изборът на 1/3 от американците.
Ето още 13 любопитни факта за сладкото изкушение:
- Индианците първи изпитали удоволствието от шоколада. Олмеките били пионери в отглеждането на какаовите дръвчета по поречието на Амазонка, 2000 години пр.н.е.
>> Направи си сам: Пикантни шоколадки
- Консумирането на шоколад повече от пет пъти седмично намалява риска от сърдечно-съдово заболяване с 57%.
- Какаото било донесено в Европа от испанския конкистадор Ернан Кортес през 1528 г., заедно с останалите съставки за приготвяне на шоколад. Пиперът обаче бил заменен със захар, за да подхожда повече на тукашните вкусови рецептори. 7 юли се празнува като европейския ден на шоколада.
- Макар и да не е така богат на антиоксиданти като тъмния си събрат, когато се консумира умерено, млечният шоколад предизвиква прилив на ендорфини - хормона на щастието. (Това обяснява защо разтапянето на парченце шоколад в устата се смята за по-голямо удоволствие от целувката).
- Ако тъмният шоколад подхожда на виното, млечният си отива с бира и лешници. За шампанското и пенливите вина обаче най-много върви белият шоколад.
- В книгата на световните рекорди "Гинес" са записани постижения като най-голямата шоколадова скулптура, най-дългия шоколадов салам (76,20 м), най-голямото шоколадово яйце (високо над 10 м), най-високата шоколадова скулптура (копие на "Бурж Халифа" с 12,52 м височина), най-голямата шоколадова паричка (658 кг), най-голямото блокче шоколад (близо 14 кг), най-много ягоди, потопени в шоколад за 1 минута (59), най-масовото пиене на горещ шоколад (2106 души).
>> Как да си приготвим топъл шоколад с ром
- Друг рекорд: Датски майстор на занаятчийски шоколад е създал най-скъпия шоколад, чиято цена на дребно е 250 долара. Цената на La Madeline au Truffe е толкова висока, защото шоколадът е обгънал рядък вид трюфел.
- Най-голямата сума за шоколад е платена на търг през 2001-ва - 470 лири стерлинги за 10-сантиметрово блокче "Кедбъри" от първата експедиция на кап. Робърт Скот в Антарктида (1901-1904), в чиито запаси имало повече от кило и половина какао и шоколад.
- На езика на ацтеките шоколадът се наричал „шоколатл” (Xocolātl). На английски е „чоклит”(chocolate), на френски „шокола” (chocolat), а на испански – „чоколяте” (chocolate).
- Европа консумира най-много шоколад, половината от световното количество. Проучване на "Форбс" сочи, че номер 1 по потребление са Швейцария, Германия и Ирландия, като швейцарците изяждат средно по 9 кг годишно.
>> Как се приготвя торта "Линдт"
- Във Франция пък са най-големите почитатели на течния шоколад - там се пласира 1/4 от производството на "Нутела" (иначе италианска марка), което е 365 млн. кг годишно. Неотдавна в страната дори избухнаха т.нар. "нутела бунтове", когато верига супермаркети пусна бурканчетата със 70% намаление. Като резултат в Париж се обмислят законови мерки срещу подобни промоции, които да ограничат намаленията до 1/3 от цената.
>> Рецепта за сладкиш с течен шоколад
- Шоколадът пътува и в Космоса, а американските астронавти предпочитат шарените бонбонки M&M’s заради ефектната гледка в състояние на безтегловност.
- Днес над 2/3 от какаото се добива в Африка, а Кот д'Ивоар е най-големият производител - оттам идват 40% от световните запаси. 98% от цялото количество се отглежда в едва 15 държави.
Още рецепти за вкусни шоколадови изкушения открийте в кулинарното издание Billa Кулинариум
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook