Няколко храни, пазещи ни от грип
С какво да обогатим менюто си, за да се предпазим от болестите на сезона?
Дойде онова време от годината, когато най-често срещания аксесоар е носната кърпичка. Грип, настинки и всякакви поводи да се загръщаме с шалове, да говорим пресипнало и да гледаме лошо света през насълзените си от болестта очи.
Не си правете илюзии, грипът вече ни дебне на всяка крачка. Болен колега в офиса, настинал сервитьор в ресторанта, градския транспорт, който сам по себе си е основен съдържател на кампанията "Предай грипа нататък"... И след като болестите ни дебнат толкова здраво, трябва да се погрижим за това да не ни засегнат. Това може да стане с пиенето на множество витамини и хапчета или като приемаме храни, които по естествен начин повдигат имунитета ни.
Тези девет растения, подбрани от Profit.bg, ще помогнат на имунитета ви да се справи с грипа по възможно най-бързия начин:
Чесън
Чесънът съдържа съединението алицин, което стимулира дейността на белите кръвни клетки, които унищожават грипните вируси. То също така стимулира други имунни клетки, които се борят с вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Чесънът убива с близо 100 процента ефективност човешкия риновирус, който причинява настинки, грип и респираторни заболявания. Един от най-силните естествени имуностимуланти е скилидка чесън, потопена в мед.
Лук
Лукът, подобно на чесъна, съдържа алицин. В него има и кверцетин, хранително вещество, което забързва работата на имуннана система. Освен това лукът увеличава циркулацията на кръвта, което ви кара да се потите, а това е много полезно при студено време, защото подпомага предотвратяването на инфекции. Половин глава лук в спалнята, докато спите, може да абсорбира част от циркулиращите бактерии, както и да намали на симптомите на настинка.
Джинджифил
Джинджифилът намалява треската, успокоява болките в гърлото, влияе добре на кашлицата и освобождава натрупания секрет в гърдите. Противовъзпалителните вещества, които съдържа, стимулират кръвообращението и отварят синусите. Подобрената циркулация означава повече кислород за тъканите, което пък помага за премахване на токсините и вирусите. Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за предотвратяването и при лечение на грип. Той е изключително полезен при стомашни болки, гадене и главоболие. Чаша горещ чай от джинджифил е най-доброто нещо, което можете да направите за имутитета ви, ако почувствате, че се разболявате.
Гъби
Гъбите са естествен щит срещу всякакви грипни болести, познат на хората от векове. Проучвания показват, че гъбите повишават производството и активността на белите кръвни клетки, което ги прави по-агресивни. Това е голямо предимство, когато имате инфекция. Шитаке, майтаке, чага и рейши гъбите са големите приятели на имунитета.
Кейл
Подобно на други листни зеленчуци, кейлът ни предлага добра доза витамин Е. Този антиоксидант увеличава производството на белите кръвни клетки, които убиват нежелани бактерии. Няма значение дали го ядете сурово или задушено - термичната обработка не намалява здравословните му ползи.
Цитрусови плодове
Добавянето на малко цитруси към менюто ви ще ви помогне да отблъснете следващата настинка или грип. Пълни с витамин C, портокалите и грейпфрутите увеличават резистентността на организма към вируси. Най-добрият начин да се насладите на цитрусовите плодове е да ги изядете цели. Фрешът не носи същите здравословни ползи.
Люти чушки
Лютите червени чушки съдържат витамин С и биофлавоноиди, които помагат на имунната система в борбата с настинки и грипове. В тях има и вещество, наречено Capsicum, което увеличава производството на бели кръвни телца, които почистват клетките и тъканите от токсини. Лютият червен пипер е пълен с бетакаротин и антиоксиданти, които поддържат имунната система и помагат за изграждането на здрав мембранна тъкан, защитаваща ни от вируси и бактерии. Лютите чушки, освен това, повишават температурата на тялото ви, което ви накара да се потите, което пък повишава активността на имунната система. Когато сте болни, пийнете малко лют червен пипер с топла вода с лимонов сок, за да дадете тласък на имунитета.
Тиква
Тиквата е добър източник на витамин С и каротин. Шестте каротеноиди (от общо 600, открити в природата), срещащи се най-често в човешката тъкан и тиквата, намаляват риска от различни ракови заболявания, защитават очите и кожата от въздействието на ултравиолетова светлина и пазят сърцето. Един от тях, алфа-каротин, помага за забавянето на процеса на стареене.
Зелен чай
Зеленият чай е мощен източник на антиоксиданти, наречени полифеноли, особено катехини. Проучвания сочат, че катехините са способни да унищожават вирусите на грипа и настинката. Чаша горещ зелен чай с мед и лимон може да ви вдигне на крака, когато се разболеете.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook