Close search

Как храната влияе на кръвното налягане

Как храната влияе на кръвното налягане Как храната влияе на кръвното налягане Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много хора са наясно с факта, че храната, която консумираме влияе на нашето здраве. Това, с което се храним (или не се храним), може да понижи кръвното ни налягане и да ни предпази от неговото покачване. Загубата на тегло (когато то надвишава подходящите за организма ни килограми) e сигурен и ефективен начин да понижим кръвното си налягане.

С промяна на някои наши хранителни навици, включително броенето на калории за ускоряване на процеса на сваляне на килограми, може да се понижи кръвното налягане.

Високото кръвно налягане (което доказано увеличава риска от сърдечен удар) се наблюдава най-вече при хора с наднормено тегло. Изследвания сочат, че загубата на килограми влияе положително върху понижаването на кръвното налягане. Тя спомага също да се намали количеството на лекарствата, които се приемат при наличие на високо кръвно налягане.

Хората с наднормено тегло трябва да разговарят с доктора си във връзка с изготвянето на хранителен режим, който да допринесе за успешното им отслабване. Най-добрият начин да постигнат своята цел е да се движат често – необходимо е да се изгарят повече калории чрез упражнения и активна дейност, отколкото са били приети чрез консумиране на храна. Редовните упражнение (поне по 30 минути на ден) също могат да допринесат да се намали кръвното налягане и да се заздрави сърцето.

Ежедневното записване на всички консумирани ястия, включително и размера на порциите, спомага за реалната преценка за приетото количество. Може да се започне с намаляване на калориите и количеството на приеманата храна, за да се стопят необходимите килограми и да се постигне контрол над процеса на отслабване и нивото на кръвното налягане.

Видовете ястия и особености, свързани с диетите, влияят на кръвното налягане. Изследвания разкриват, че хранителен режим, чрез който човек си набавя повече натрий, води до повишаване на кръвното налягане при някои. Според проучвания колкото по-малко натрий приемаме чрез храната, толкова ще е по-добър контролът ни върху кръвното налягане.

Други данни сочат, че калият, магнезият и фибрите могат да повлияят положително на кръвното налягане. Плодовете и зеленчуците са богати на калий, магнезий,фибри и бедни на натрий. Ядките, семената, бобовите растения, постните ястия са добри източници на магнезий.

Източник: апаратизакръвно.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност