Close search

Как да готвим шоколад като професионалисти?

Как да готвим шоколад като професионалисти? Каквото и хубаво да се каже за шоколада, ще е малко. Той е като минималистичен портрет на изкушението – кратък и разбираем за всички. 

 Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В сферата на консумацията, всички сме шампиони, но готвенето с шоколад е друга територия.

Изкушени да проникнем в тайните на тъмната какаова материя се събрахме в кухнята на хотел Arena di Serdika, където под вещото ръководство на шеф Петър Цветански навлязохме в тънкостите на шоколада. 

Основното умение  в този случай е темперирането на шоколада, което се постига с упорити упражнения и малко интуиция.

Започнахме с нещо относително по-лесно – рецепта за шоколадови трюфели. Тук водещо е качеството на продуктите, а не толкова техниката. Рецептата позволява да разгърнете въображението си, като гарнирате готовите бонбони с натрошени ядки или добавите ароматен ликьор, може да импровизирате с формата и украсата.

Друго ефектно предложение, смесващо няколко любими неща като шоколад, ядки и кондензирано мляко, е рецептата за шоколадов фъч. Това е сладкиш, който възпитава ценната добродетел на търпението – трябва да изчакате добре да се охлади поне час в хладилника. Мъката на очакването си заслужава, ще бъде възнаградени с неповторим плътен и богат вкус.

Чийз-кейкът с бял шоколад без печене се обръща към светлата страна на нещата, той е по-лек и профирен и обединява филаделфия, маскарпоне, заквасена сметана и бял шоколад във фина текстура,  която настройва поетично.

За незабравим финал на този следобед се обърнахме към една класическа форма на съблазън – шоколадово суфле.

Зад привидната простота на тази рецепта се крие умението да изпечеш суфлето, без да го преготвиш. То трябва да оформи лека, крехка обвивка, а сърцевината да остане течна така, че едно ловко движение с десертната лъжичка като палка на диригент да счупи коричката и да достигне тъмната, полутечна сърцевина.
Предимствата на това предложение е, че можете да замразите във формички суфлето и в случай, че гостите ви изненадат, просто да го извадите и изпечете. Стига, разбира се, да сте толкова щедри, че да споделите този изумителен сладкиш с други хора.

Шеф Цветански издаде тайната на ефектната декорация от карамел и приготви кошничка за трюфелите.

Ето и нашите участници, които споделиха емоциите на шоколада с шеф Петър Цветански, и си тръгнаха обогатени с нови умения и способности.

Очакваме ви на нашия следващ курс Трапеза за Никулден, който ще се проведе на 21 ноември 2015 г.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност