Close search

Фалшифициране на вино

Фалшифициране на вино Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. 

Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата.

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. 

Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческият подход при едно Romanée-Conti 2006. Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. 

На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума основно за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. 

Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени. Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успели да пуснат на пазара едва 600 бутилки. 

Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите на taste.divino.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност