Close search

Боровинки за антиоксиданти и фибри

Боровинки за антиоксиданти и фибри Боровинките са много ценени заради състава си от антиоксиданти. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Боровинковите храсти, Vaccinium, са разпространени предимно в по-студените зони на север от Екватора, основно във високопланинските части. Те са предпочитана храна заради полезните вещества в плодовете им. У нас могат да се срещнат четири разновидности на боровинката – черна, синя, червена, кавказка боровинка. Плодовете имат приятен леко възкисел, но сладникав вкус. Употребяват се сурови, замразени, за сладкиши и конфитюри, но особено полезни са с овесена каша и кисело мляко.

Боровинките са много ценени заради състава си от антиоксиданти, на първа позиция сред плодовете, но те съдържат полезни за червата фибри и много витамин C, който се грижи за имунитета. Дивата боровинка е по-полезна от тази, която е отгледана в градина. Освен значителни дози витамин A и C, боровинката съдържа захари, органични киселини, пектин, танини, флавоноиди, минерали, полифеноли, есенциални киселини, желязо. В съдържанието им има съставка, проантоцианидин, която предпазва зъбите от кариеси, тъй като пречи на оформянето на зъбни плаки.

Проучвания от години сочат, че боровинките са толкова полезни, колкото вкусни. Антиоксидантите в състава на боровинката редуцират риска от сърдечни, ракови и много други болести. Веществата в нея забавят стареенето и отслабването на мозъчната дейност. Боровинките подобряват зрението, затова те са препоръчителни за хора, чиито професии изискват остро зрение. Съставките в тях тонизират и се борят срещу неприятни болки в стомашната зона. Плодовете на боровинките понижават кръвната захар и са полезни за хора, които са болни от захарен диабет. Те подобряват микрофлората в червата и редуцират ферментацията в тях, тъй като понижава киселинността на стомашния сок. А това способства за премахване на киселините. Пресни плодове се използват за лечение на жлъчно-каменна болест, на цистит, на язва на стомаха и дванадесетопръстника, а сушени боровинки и спиртна настойка от тях са страхотно средство срещу диария. Сок от червени боровинки може да блокира инфекция на пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат върху клетъчните стени. Учени твърдят, че той може да унищожи бактерията хеликобактер пилори, която се счита за основен фактор за образуване на язви на стомаха и рак на стомаха. Ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност