Бързо и ефикасно отслабване с карамфил
Една от тайните на азиатките за слабо и добре изглеждащо тяло е карамфилът, които се използва наред с други подправки към ястията им.
Какво представлява карамфиловото дърво?
Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10–20 м. Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните.
Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 см дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Семейството наброява около 300 вида, произхождащи от Европа, Северна Африка и Азия. Те са едно-, две- и многогодишни растения. Развиват силно разклонена коренова система.
Цветовете са прости или кичести, силно ароматни, разнообразно обагрени - розови, червени, жълти или бели. Създадени са много хибриди и сортове с други багри и пъстри.
Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.
Подправянето на различни ястия или чайове в карамфил е полезно:
Както ни е известно, антиоксидантите са изключително важни за човешкия организъм ,заради свойствата си да унищожават свободните радикали: токсини, тежки метали, и като цяло вредните вещества , които причиняват опасни болести.
Храните, които съдържат антиоксиданти ни предпазват от различни болести, вируси и заболявания и укрепват имунната ни система. Затова е от високо значение и важност да се консумират такива храни.
Оказва се , че можем да си набавим нужните антиоксиданти и от подправките. Сред тях най-мощният антиоксидант е карамфилът, защото съдържа голямо количество фенолни вещества. Признават го за лидер в борбата с преждевременното стареене. Сухите пъпки на карамфила имат антибактериални свойства и ускоряват метаболизма.
Освен това има подмладяващ ефект. Учените отдавна са признали качествата му на един от най - добрите природни антиоксиданто. Затова съветват да добавяме по 1-2 пъпки от благодатното растение в чая или да правим комбинации с джинджифил за по-голям ефект.
Карамфилът може да се добави като дресинг към различни салати или ястия ,затова е подходящ при много от диетите за регулиране на телесните килограми и за поддържане на добра фигура и тонус.
Рецепта с карамфил за ароматен дресинг:
Необходими продукти:
100 г зехтин , 80 г оцет , 4 с.л. захар , 1 с.л. сол , 3-4 пъпки карамфил, 1 чушка, 1 скилидка чесън.
Начин на приготвяне:
В оцета се разтварят захарта, солта, добавят се карамфилът, зехтинът и чесънът. Салатата (сварен карфиол, китайско зеле, прясно зеле, айберг или зелена салата) се почиства, нарязва и се залива с дресинга. Оставя се да престои в хладилника около час-два.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook