ТОРТА „ПРОФИРНА”
Добавено от
pulpudeva
Видяна: 7508
Продукти
ТОРТА „ПРОФИРНА” Продукти: - Обикновени бисквити – 2 или 3 опаковки от по 130 грама. Бройката зависи от това дали искаме тортата да е по-обемна или не. Предполага се да бъде с диаметър 26-28 см. - 2 кофички заквасена сметана от по 400 грама всяка. И при сметаната количеството може да варира съобразено с количеството бисквити. - Захар – на вкус, преценява се на момента при приготвянето – не повече от 100-200 грама. - Кокосови стърготини – на вкус, не повече от 100 грама. - Плодове – пресни (ягоди, череши, малини, боровинки, касис и др.), замразени (вишни, боровинки, касис и др.) или от компот (кайсии, праскови, ананас и др.). - 1 пакетче желатин (със съответните 2-3 лъжици захар, които винаги се прибавят към него, след като е разтворен във вода или друга течност) - Сок от 1 или 2 компота – към 600 грама. - Вместо сок от компот и желатин може да се използва ГОТОВА ЗАЛИВКА ЗА ТОРТА (има ги по големите търговски вериги) в червен или светъл цвят. Тази заливка се приготвя за 2 минути (със същото количество компот) и изключва приготвянето на желатина и компота като заливка.
Начин на приготвяне
ТОРТА „ПРОФИРНА” Приготвяне: В по-дълбок съд – стъклена купа или тенджерка, се смесват натрошените обикновени бисквити, заквасената сметана и захар на вкус. По желание може да се добавят и кокосови стърготини – количеството е по собствена преценка. Всичките продукти се разбъркват добре, за да стане хомогенна маса. Сместа се изсипва в тортена чиния, в която преди това е поставен дискът на форма за печене на блатове. Сместа се изсипва вътре в пространството в диска. Добре се заглажда! Върху тази основа плътно се подреждат плодовете така, че да да покрият добре повърхността. Подреждането е според желанието и фантазията на всеки. Възможни са всякакви комбинации - може дори да се комбинират пресни плодове със замразени или от компот. Ако се използва готова заливка, тя се приготвя според упътването – това отнема 2-минути, и с нея се залива приготвената торта. Слага се в хладилник да престои няколко часа. След като се извади, се отстранява внимателно диска, който обхваща тортата. Тя се украсява допълнително с кокосови стърготини или по друг начин по желание. Ако не се използва готова заливка, се прави собствена като в съд (по възможност с незалепващо покритие) се изсипва компотът, подсладен с 2-3 лъжици захар, и разтвореният желатин. Разбърква се добре първоначално, но се бърка и докато заври, а и след това, тъй като много бързо са залепва за дъното на съда. След като течността заври, се изчаква 5-6 минути, като котлонът се намалява на по-ниска степен. Маха се от котлона и се изчаква да се охлади докато може да се търпи топлината на пръст поне. Тази течност внимателно се изсипва върху готовата торта. Целта е да се разпредели равномерно върху плодовете, без да размъти сметанената смес под тях. Слага се в хладилник, но този път при тази заливка е необходимо повече време за стягане не тортата. След като тя е готова, се порецедира по същия начин – маха се диска и се украсява.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook